Aktuelnosti

ODRŽANA RADIONICA „PRAVILNO RUKOVANJE I SERVISIRANJE RASHLADNIH I KLIMA UREĐAJA“

U Podgorici je 29. i 30. oktobra 2020. godine u prostorijama Srednje stručne škole „Ivan Uskoković“ za servisere rashladnih i klima uređaja organizovana radionica „Pravilno rukovanje i servisiranje rashladnih i klima uređaja“. Radionicu je organizovala Agencija za zaštitu prirode i životne sredine u saradnji sa UNIDO-m kao dio aktivnosti u okviru Projekta „Plan eliminacije HCFC supstanci koje oštećuju ozonski omotač“.


Cilj radionice bio je upoznavanje servisera rashladnih i klima uređaja sa ozonskim omotačem i problemima koje izaziva njegovo oštećenje, nacionalnim i međunarodnim zakonodavstvom vezanim za ovu oblast, dobrom praksom pri rukovanju sa supstancama koje oštećuju ozonski omotač, alternativnim supstancama, prikupljanjem, recikliranjem i regeneracijom rashladnih sredstava i mogućnostima upotrebe rashladnih sredstava koja ne oštećuju ozonski omotač.


Učesnicima je podijeljen prigodan promotivni materijal (Brošura „Ozon i ti“, Flajer „Implementacija Montrealskog protokola u Crnoj Gori“ i CD koji sadrži: „Priručnik za servisere rashladnih i klima uređaja“, priručnik „Dobra servisna praksa u rashladnoj tehnici”, priručnik „Dobra servisna praksa za zapaljive rashladne fluide“, informativne brošure vezane za Kigali amandman i UNEP-ov video materijal „Bezbjednost i dobra servisna praksa“ iz serije „Video fajlovi za servisere rashladnih i klima uređaja“, sa titlovima na našem jeziku).

Nakon završene radionice učesnicima su uručeni sertifikati.