Aktuelnosti

U Podgorici obilježen 16. septembar – Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača

Predstavnici Agencije za zaštitu prirode i životne sredine su sa učenicima OŠ ,,Milorad Musa Burzan” iz Podgorice obilježili 16. septembar – Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača, nizom aktivnosti posvećenih ovom veoma značajnom ekološkom datumu.

Pored ove, predstavnici Agencije za zaštitu prirode i životne sredine su tokom septembra organizovali i ekološke radionice za učenike: ,,Srednje mješovite škole” u Andrijevici, OŠ,, Lubnice” u Beranama, OŠ ,,Stefan Mitrov Ljubiša” u Budvi i OŠ ,,Njegoš” u Kotoru. Tom prilikom je djeci u osnovnim školama prikazan crtani film „Ozi ozon“, a učenicima ,,Srednje mješovite škole” u Andrijevici video pod nazivom: ,,Taj dragocjeni ozon”.

Učesnicima radionica je uručen prigodan promotivni materijal .


Ove godine se svuda u svijetu Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača obeležavao pod motom: ,,32 godine oporavka ozonskog omotača”. Time se naglašava neprocjenjivi značaj više od tri decenije međunarodne saradnje na zaštiti ozonskog omotača i sprječavanju klimatskih promjena u skladu sa obavezama utvrđenim Montrealskim protokolom. Ostvareni rezultati čine Montrealski protokol jednim od najuspješnijih međunarodnih ugovora. To nas podsjeća i obavezuje da nastavimo saradnju na zaštiti i obnavljanju ozonskog omotača kako bi očuvali životnu sredinu na Zemlji i zdravlje ljudi.